' Blog | SEO uitbesteden
  • open panel

Het verschil tussen SEO en SEA

Er bestaat veel onduidelijkheid over wat precies SEO en SEA is en de verschillen hier tussen. In dit blogbericht zal worden uitgelegd wat de twee termen in houden en wat de belangrijkste verschillen tussen SEO en SEA zijn. Zie hier de positie in de zoekmachine.
SEO: Search Engine Optimization
SEA: Search Engine Advertising

Wat is SEO?

Search Engine Optimization(SEO) oftewel Zoekmachine Optimalisatie is het optimaliseren van een website op kritische factoren zoals de title tag, meta description etc met als doel een hogere positie te behalen in de organische zoekresultaten, op de voor die pagina relevante trefwoorden en trefwoordcombinaties. Naast het inrichten van deze technische SEO aspecten, kunnen ook teksten SEO geoptimaliseerd worden.

Wanneer duidelijk is welke zoekwoorden belangrijk zijn voor de website/pagina, kunnen teksten hierop aangepast worden. Zoekwoorden komen op cruciale plaatsen in de tekst en worden voorzien van H1 of H2 kopjes. Ook het regelmatig, strategisch laten terug komen van zoekwoorden is belangrijk. SEO staat dus voor alles dat er mee te maken heeft hoe een website wordt ingericht, om uiteindelijk een hogere positie in de zoekmachine te creëren.

Vraag een offerte aan!

Wat is SEA?

Search Engine Advertising (SEA) oftewel adverteren in de zoekmachine heeft eigenlijk niks met de inrichting van je website te maken. Het gaat om adverteren in de zoekmachine.
Mensen zoeken op bepaalde zoekwoorden naar informatie en dan verschijnen er advertenties en organische resultaten. Deze betaalde advertenties komen hier door middel van de SEA.
Ook bij de SEA is het belangrijk te weten welke zoekwoorden belangrijk zijn voor een website of pagina. Met SEA kunt u snel resultaat halen, daar het mogelijk is te betalen is voor een hoge positie op relevante zoekwoorden.
U zet een Adwords campagne als volgt op:

  • Eerst stelt men een advertentiegroep op voor de website
  • Voeg diverse soorten advertenties toe welke zeer relevant zijn voor de pagina/website
  • Voeg relevante zoekwoorden toe aan je campagne
  • Stel biedingen in voor uw zoekwoorden
  • U betaald alleen voor kliks op de advertenties en niet voor weergaves

Opties voor zoekwoorden:
Brede zoekwoorden: alle zoekopdrachten in combinatie met uw zoekwoord activeren uw advertentie. Voor bijvoorbeeld het woord marketing worden ook online marketing en offline marketing advertenties geactiveerd.
Woordgroep zoekwoorden: zoekwoorden moeten in exacte volgorde geplaatst worden wil de advertentie weergegeven wordt. Bij het woord “ online markting” worden bij online marketing uitbesteden uw advertenties wel geactiveerd en bij het woord marketing online uitbesteden niet.
Exacte zoekwoorden: alleen bij het exacte zoekwoord worden uw advertenties getoond. Bij het exacte zoekwoord [online marketing] worden alleen advertenties met deze combinatie en deze volgorde weergegeven. Ook bij een toevoeging worden er geen advertenties weergegeven.
Vraag uw offerte aan

Het is met Adwords dus sneller mogelijk om direct je bezoeker te bereiken op meerdere zoekwoorden. Echter zijn de kosten hiervoor meestal wel hoger SEO. SEO is namelijk vooral gericht op de lange termijn. Wij kunnen u over beide diensten uitgebreid advies geven!

 

Waarom zijn zoekwoorden zo belangrijk?

De keywordanalyse is één van de eerste diensten die een SEO bedrijf uitvoert bij het beginnen van een online marketing campagne. Men gaat op zoek naar relevante én interessante zoekwoorden op basis van zoekvolume, concurrentie en haalbaarheid.

Zoekwoorden AnalyseDe zoekwoordenlijst wordt gemaakt met behulp van de Google Adwords keyword tool. Deze lijst is handig omdat u nu weet hoe interessant de invulling van uw huidige website is en óf er gezocht wordt op desbetreffende zoekwoorden. Ook krijgt u een beeld hoe moeilijk het kan zijn om de eerste pagina te bereiken in de zoekresultaten.
Door de SEO van uw website zo optimaal mogelijk in te richten, rankt Google uw website goed. Daarnaast is het belangrijk om op relevante zoekwoorden hoog in Google te komen, maar wat zijn nu interessante en relevante zoekwoorden voor uw website? Zijn dit alleen maar zoekwoorden met een hoog zoekvolume?

Zoekwoorden analyse

In zoekwoordanalyses wordt een onderscheidt gemaakt tussen generieke en specifieke zoekwoorden. Generieke zoekwoorden zijn woorden met een hoog zoekvolume, maar met een lage waarde. De specifieke zoekwoorden hebben een lager zoekvolume, maar meer waarde. Dit is dus belangrijk om te weten hoeveel tijd én geld je het gaat kosten om hier een toppositie te behalen.

Generieke zoekwoorden

Stel, u heeft een webshop waarin u bier verkoopt. Zoekwoorden op generiek niveau zijn dan bijvoorbeeld ‘bier kopen’, ‘online bier kopen’ en ‘bier webshop’. Op deze termen zit een hoog zoekvolume, maar de concurrentie is waarschijnlijk ook moordend. Het is misschien wel aantrekkelijk om op deze woorden flink in te zetten met je homepage, maar dit kost veel energie én geld. Daarnaast bevinden mensen die zoeken op generieke termen zich vaak in de informerende fase van het aankoopproces. Dit betekent dat de conversiekans laag ligt.

Specifieke zoekwoorden

Zoekwoorden op specifiek niveau hebben een hoge waarde omdat de bezoeker die op deze zoekwoorden zoekt, ver gevordert is in het aankoopproces. De zoekwoorden worden steeds ‘langer’, dit worden ook wel de longtail-keywords genoemd. Voorbeelden bij de webshop voor bier: ‘jupiler krat online kopen’ en ‘voordelig online heineken inkopen’. Kenmerken van longtail zoekwoorden zijn onder andere; lager zoekvolume, minder concurrentie maar wel hoge conversiekans. Het is dus de moeite pagina’s te optimaliseren voor longtail-keywords.

Ga dus, voordat je een pagina gaat vullen met allerlei informatie, na welke zoekwoorden relevant én haalbaar zijn voor je pagina/website. Denk hierbij ook aan synoniemen, enkel- en meervouden en vergelijkbare termen.

 

Zoekmachine Marketing 2013

Het is inmiddels februari 2013 en de zoekmachine marketing markt blijft zich ontwikkelen. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen die zich in 2012 hebben voorgedaan en wat zijn de trends voor 2013?

Ontwikkeling Bing

Bing ontwikkelt zich steeds meer als de grootste concurrent van Google. Jammer voor ons, Nederland, dat Bing geen voet aan de grond heeft, krijgt en wil. Bing geeft volledige inzichten in hun zoekmachine door bergen aan informatie te verschaffen waar je als online marketeer zeer nuttige dingen mee kan doen. Ze geven bijna alles prijs, van rankings tot CTR.
Maar met deze informatie kán Google niet achterblijven, Bing blijft immers de grootste ‘concurrent’ van Google. De webmaster hulpprogramma’s van Google zullen in 2013 dus een daadwerkelijke verbetering ondergaan

SEO Optimalisatie

In 2013 wordt het nog belangrijker de SEO (Search Engine Optimization) van je website zo optimaal in te richten. Ten eerste zijn teksten op je website belangrijk voor Google én voor de bezoeker. Schrijf je teksten dus niet alleen voor de zoekmachine, maar gebruik wel de juiste zoekwoorden.
Ten tweede is de ‘technische’ SEO belangrijk. Dit zijn o.a. de META gegevens, title tags en zoekmachine vriendelijke URLs.

Gebruikerservaring

Gebruikerservaring in GoogleDat de ervaringen van vorige gebruikers erg belangrijk blijkt te zijn, zagen we al terug in de reisbranche. Hotels en/of appartementen met een goede beoordeling en positieve reviews worden meer geboekt dan die met een negatievere beoordeling. Dit ontwikkelt zich ook naar de zoekresultaten in Google. Websites met een goede beoordeling, bijvoorbeeld via beslist.nl, krijgen één of meerdere gouden sterren. Dit komt krachtig en betrouwbaar over. Ook in Adwords zijn deze beoordelingen terug te vinden.

Unieke content

Unieke content schrijven zal belangrijk blijven in 2013. Daarnaast is het beter voor de zoekresultaten dat uw website dynamisch blijft. Een dynamische website is voor Google beter dan een statische website en je zult dus beter gevonden worden.

 
© 2021 All rights reserved Linkbuilding uitbesteden. Onderdeel van SEO bureau: We Talk SEO B.V.